Hírek

A cégautó bérlés előnyei

Cégautó bérlés

Ezért éri meg kis cégeknek is autót bérelni:

Cégünknél hosszú évek óta központi kérdés, hogyan nyújthatnánk minél kényelmesebb mobilitási megoldást kis cégeknek is, hiszen ez nem lehet csak a nagy multik kiváltsága. Manapság egyre több kis cég dönt autóbérlés mellett. Döntésük mögött leginkább gazdasági okok állnak, ám ezek az indokok a számokból nem mindig látszanak elsőre. Ebben a cikkünkben szeretnénk segítséget nyújtani, olyan kis vállalkozóknak, akik még nem biztosak benne, hogy céges autót vegyenek vagy béreljenek.

A nyugati országokban a cégek már régóta nagyobb arányban döntenek a bérlés mellett. Itthon a nagyobb multi cégeknél volt előbb jellemző a bérlés, de manapság már a kisebb cégek számára is megfontolandó opció .

Mi az a cégautó bérlés?

A cégautó bérlés egy két cég között létrejött bérleti szerződés. Fontos kiemelni, hogy bérlés esetén a tulajdon minden esetben a bérbeadónál marad, így a könyvelésben is neki kell kimutatni. Szerződéskötéskor mindig nagyon figyelmesen kell tájékozódni mit tartalmaz a konstrukció, de összeszedtük a legfontosabb előnyöket amiket a bérleti konstrukciók többsége tartalmaz:

Az autóbérlés előnyei:

  1. Nincs tőkeigény

Ez a felvetés sokkal összetettebb és komplexebb, mint elsőre gondolnánk, ugyanis rengeteg tőkeerős, nagy cégeket is ez motivál a bérlésre. A vállalkozásnak nem kell pénzt fektetni a céges autóba, hiszen bérlés esetén még csak önrészre sincs szükség. Ez az előny egy kis vállalkozásnál könnyen érthető: az esetek nagy részében egy kis cégnek erősen korlátozottak a pénzügyi lehetőségei.

Egyre gyakrabban tapasztaljuk azonban, hogy érett, tőkeerős cégek is azért bérelnek autót, hogy pénzeszközeiket ne kelljen gépjárműre fordítani. A logika egyszerű:  többet keres a cég ha tőkéjét tevékenységébe, alapanyagba, új kollégák felvételébe, marketingbe stb. fekteti mintha autóba. 

Tartja a mondás: „A legdrágább tőke a saját tőke”

-Ezt először egy számunkra nagyon kedves, nyers és őszinte agrárban tevékenykedő ügyfelünk magyarázta el nekünk sok évvel ezelőtt: „Ha az autó vételárából én állatokat veszek az havonta sokkal többet hoz a konyhára, mint amennyit ti kértek az autóbérlésért és még a szervizeléssel is ti bajlódtok helyettem.” Mivel az úr híres a környéken vagyonáról, kollégáim először nem értették ezt a kijelentését, ám nehéz lenne ennél egyszerűbben szemlélteti.

-Egy másik érdekes felvetés az, hogy egy marketingre alig költő kis vállalkozásnak mekkora forgalom növekedést hoz, ha egy 8-10 millió körüli autó vételárát oda adja egy profi marketing ügynökségnek?  Biztosak vagyunk benne, hogy sokkal nagyobb lesz havonta a profit többlet, mint egy cégautó bérleti díja és még visszajáró ügyfelekkel is gazdagodhat a cég.

-A harmadik gondolatébresztő, az amikor egy cég az önerő összegét egy új alkalmazottra költi. Mint ahogy az lenni szokott, az új kolléga az első pár hónapban, sajnos lehet nem termel profitot. A megmaradt tőkéből ezt az átmeneti időszakot finanszírozni lehet, a betanulás után pedig feltételezhetően a bérautó havi díjától jóval magasabb összeget fog termelni. Ráadásul mivel a cégnek nem kell az autók beszerzésével, szervizelésével bajlódni, így a betanításra is több idő maradhat. Ezt a következő pontban még jobban kifejtjük.

  1. Nem kell a szervizeléssel bajlódni.

Rengeteg ügyfelünk számol be róla, hogy hiába vett új autót sajnos olyan nem várt, megfoghatatlan, leggyakrabban elektromos problémák lépnek fel, hogy a márkakereskedőknek egyszerűen nincs kapacitásuk a hibák időben történő diagnosztizálására. Hiába próbálnak a szalonok csereautót biztosítani, a tapasztalat az, hogy a világon nincs annyi csereautó, mint amennyi garanciális probléma van. Rengeteg ilyen eset húzódik el hónapokig (néha évekig is) még új autók esetében is. Használt, korosabb autók esetében ez fokozottan igaz. Sajnos a modern autók olyan hibákat tudnak produkálni melyek megfejtésére messze nincs elegendő szakember kis hazánkban. Néhány szenzor, kábel stb… probléma diagnosztizálása rengeteg munkaórát vesz igénybe még akkor is ha a szerviz kizárólag erre az egy autóra összpontosít, ami sajnos egyébként is lehetetlen. 

  1. Gazdaságosság

A cégautó bérlés egyértelműen legfontosabb előnye az előre tervezhető költség. Nagy probléma, hogy egy saját tulajdonú autó esetén, egy-egy hibakeresés, javítás során több havi, vagy akár évi bérleti díj összege is nagyon könnyen elkölthető. A legképzettebb szerelőnél is gyakran megesik, hogy csak nagyon drága alkatrészek kicserélésével lehet kizárni a hibákat és megtalálni a probléma valódi okát. Javasoljuk, hogy aki autóvásárláson gondolkodik, őszintén számolja ki mennyit költött meglévő céges autójára az elmúlt években. Az eredmény megdöbbentő szokott lenni. Ezzel szemben egy bérautó költsége évekre előre pontosan tervezhető.

  1. Nincs kieső idő

Cégünknél a legtöbb tartós bérleti konstrukció tartalmazza a csere autó szolgáltatást, ez azt jelenti, hogy ha a bérautó szervizben áll, ügyfelünknek csereautót biztosítunk. Nagyon kellemetlen tud lenni, amikor egy nem várt hiba miatt a céges autó akár hetekre szervizbe kerül és ezért a megrendelőknek, partnereknek a cég nem tud megfelelően teljesíteni. Jobban belegondolva ez a mai világban már megengedhetetlen, a partnerek könnyen találnak alternatívát. A régi időkben a megoldás egy pót autó fenntartása volt, ami hatalmas plusz költségekkel járt. Ez a napjainkban sincs máshogy, de ezt a kellemetlen feladatot mi átvállaljuk.

  1. Adminisztrációra fordított idő

A tartós bérlet egyik legnagyobb előnye, hogy a bérlőnek havonta egyetlen számlát kell kezelnie. Egy saját tulajdonú gépjármű fenntartása hatalmas adminisztrációs teher, nem beszélve a plusz költségekről, felelősségről, ami egy késve fizetett biztosításból következhet. Ezzel szemben a bérlés esetében a bérlőnek egyetlen számlát küldünk, ami tartalmaz mindent és az esetek legnagyobb részében az általános forgalmi adó összege is levonható.

  1. Kiváló megoldás átmeneti feladatokhoz

Amennyiben egy cégnek rövid időre, néhány hónapra maximum egy évre van szüksége autóra mindenképpen a bérlés a megoldás. Egy megvásárolt használt autóra az első hónapokban a statisztikák szerint több havi bérleti díjnak megfelelő összeget kell rákölteni. Ez az összeg egy későbbi eladásánál sajnos nem jön vissza. Amennyiben csak néhány hónapra, vagy egy évre van szükség autóra a vásárlás gondolatát érdemes elfelejteni.

  1. Változó igények

Mivel nálunk a cél, hogy ügyfeleink igényeit minél rugalmasabban kiszolgáljuk, cégünknél a legtöbb céges autó bérleti konstrukcióban díjmentesen lehet autót cserélni. Ha a futamidő közben a cégnek nagyobb, vagy más felépítménnyel ellátott autóra van szüksége lehetőség van cserére. Egy saját gépjárművet néhány hónap után lecserélni, majd egy újat üzembe állítani hatalmas veszteséggel jár. További előny lehet, hogy hosszú távú bérlőinknek kedvezményesen biztosítunk további bérautót akár 1 napra is, ha nagyobbra vagy többre van szükség.

  1. Kedvezőbb adózás

Minden egészséges cégvezető célja, hogy kollégái minél jobban és kényelmesebben élhessenek. A folyamatosan növekvő járulék terhek miatt, azonban a fizetések emelése komoly megpróbáltatást okoz. Sok cég ezért, a bérek emelése helyett cégautót biztosít csapatának. Így a járulékok összege nem emelkedik, de a munkatárs életszínvonala emelkedhet, a bérleti díj összege pedig az esetek döntő többségében költségként elszámolható.

Mennyi időre lehet céges autót bérelni?

Autót bérelni természetesen már néhány órára is lehet, de ahogy nő a futamidő, úgy csökken az egy hónapra eső bérleti díj is. Jellemzően cégünk is hosszabb futamidejű, határozott időtartamú szerződés esetén tud igazán jó árat adni.

Cégautó bérlés futamidők:

Cégautó bérlés határozatlan időre

Néhány ügyfelünk nem szeretne fix futamidőre elköteleződni, ezért határozatlan időre bérel teherautót. Mivel minden bérbeadó így tud a legnehezebben tervezni, mindig ez a legdrágább megoldás. Mi nem szoktuk javasolni a határozatlan időtartamot, érdemes legalább egy hónapra bérelni, így sokkal jobb ár lehetséges.

Cégautó bérlés egy hónapra

Nagyon népszerű az egy hónapos teherautó bérlés. Eseti megbízásokhoz, projekt munkákhoz kiváló megoldás. Javasoljuk olyan vállalkozásoknak is, akik még nem biztosak benne, hogy a bérlés a megfelelő megoldás számukra.

Cégautó bérlés több hónapra

Gyakori megoldás lehet különböző projektekhez,eseti megbízásokhoz a több hónapra szóló cégautó bérlés. 

 Új, próbaidős kolléga mobilitási igényeihez is gyakran használják.

Cégautó bérlés egy évre

Rengeteg ügyfelünk választja az egy éves futamidőt. Ennek oka az lehet, hogy egy évre előre viszonylag biztonságosan lehet tervezni és itt már a bérleti díj is kedvezőbb, hiszen innen számít hosszútávúnak a bérlés.

Cégautó tartósbérlet

A legkedveltebb, legkényelmesebb szolgáltatásunk. Tartós bérletről az egy évnél hosszabb futamidejű szerződések esetében beszélhetünk. Nem ritkák a 60 hónapos, vagy annál is hosszabb szerződések sem. A tartósbérleti szerződések általában új autók hosszútávú bérletéhez kapcsolódnak.

Próbáltunk minél jobban összeszedni a hasznos tudnivalókat, amit érdemes figyelembe venni, de előfordulhat, hogy hagytunk ki fontos információkat. Kollégáink bármilyen kérdés esetén szívesen segítenek, ráadásul ez nem is kerül semmibe!